Lerende netwerken zijn een inspiratieplek voor deelnemers waar zij samenwerken aan een collectief ontwikkelproces. We gaan op een gezamenlijke verkenningstocht. Tijdens deze verkenningstocht staan de onderstaande punten centraal:
- Ontmoeting en verbinding
- Verdieping van de bouwsteen
- Vragen ophalen bij een bouwsteen
- Uitwisseling good practices uit het veld van een bouwsteen
- Zichtbaar maken van de good practice van een bouwsteen
- Verbinding KOV, PO, VO en MBO bij een bouwsteen (doorgaande ontwikkellijn).
- Implementatie van de bouwsteen binnen de organisatie van de deelnemers.
De opbrengsten per lerend netwerk worden gedeeld met de deelnemers en ook zichtbaar gemaakt op deze website.
Lerend Netwerk Meertaligheid
Tijdens deze bijeenkomst gingen we aan de slag met de bouwsteen ‘Meertaligheid’. Vanuit het lerend netwerk streven wij naar de meest optimale omstandigheden om de Nederlandse taal te stimuleren. Hierbij bieden wij ruimte aan de thuistaal om het taalleerproces in het Nederlands te ondersteunen. Ilona van den Boogert, trainer en coach Team Taal & Cultuur, en Thomas Hartendorp, lid Team Taal & Cultuur en leerkracht op De Globe waren onze gasten op 12 november. Zij nam ons mee in de wereld van meertaligheid en deelde ervaringen uit de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst kregen de deelnemers inzichten in de bouwsteen Meertaligheid voor op de werkvloer.

Lerend Netwerk Educatief Partnerschap
Tijdens deze bijeenkomst gingen we aan de slag met de bouwsteen ‘Educatief Partnerschap’. Martine van der Pluijm, lector aan de Hogeschool van Rotterdam, deelde tijdens de Kennistafel Educatief Partnerschap haar promotieonderzoek met ons. Het onderzoek resulteerde in een aanpak in zeven stappen die bewezen effectief zijn. Die stappen helpen om partnerschapsrelaties aan te gaan met ouders en daarmee de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Haar onderzoek vormt de basis van de aanpak Thuis in Taal. Tijdens het Lerend Netwerk was Anne Bos onze gast. Anne was tot 1 januari projectleider Thuis in Taal in Vlaardingen.
Vanuit het lerend netwerk streven wij naar de meest optimale omstandigheden om de Nederlandse taal te stimuleren. Hierbij bieden wij ruimte aan de thuistaal om het taalleerproces in het Nederlands te ondersteunen. Tijdens deze bijeenkomst gaven wij samen met jullie Educatief Partnerschap handen en voeten geven voor op de werkvloer.

Lerend Netwerk Doorgaande Ontwikkellijn
Tijdens deze bijeenkomst gingen we aan de slag met de bouwsteen ‘Doorgaande Ontwikkellijn’. Een doorgaande ontwikkellijn gaat over afstemming in het aanbod van verschillende professionele partners. Wij willen het bewustzijn vergroten van het eigen aanbod als schakel in het geheel waarin het kind centraal staat. Tijdens deze bijeenkomst deelden we kennis en ervaring. We inventariseerden wat er al is aan aanbod bij verschillende partners. Bijvoorbeeld leerlijnen binnen het onderwijs en ontwikkellijnen binnen de kinderopvang. We onderzoeken daarnaast wat mist: zwakke schakels en blinde vlekken om zo kansen te spotten.
Guyanne van der Horst, adviseur vanuit Jomagi Educatief was op 13 februari onze gastspreker. Haar expertisegebied is taal/lezen. Guyanne werkt daarnaast voor de Vliegende Brigade in opdracht van de PO-Raad.
Vanuit het lerend netwerk streven wij naar de meest optimale omstandigheden om de Nederlandse taal te stimuleren. Hierbij bieden wij ruimte aan de thuistaal om het taalleerproces in het Nederlands te ondersteunen. Tijdens deze bijeenkomst gaven wij samen met jullie Educatief Partnerschap handen en voeten geven voor op de werkvloer.
